Tweede druk van De Blauwe Revolutie

De Blauwe Revolutie Cover

Nadat de eerste druk is uitverkocht komt in juni 2019 de tweede druk van De Blauwe Revolutie uit. Deze editie is voorzien van een voorwoord door Gunter Pauli.

Inleidende gedachten bij De Blauwe Revolutie

“De Westerse maatschappij heeft dringend nood aan een generatie van entrepreneurs die heel de gemeenschap dag en nacht doet schijnen. Terwijl wij de persoon en ego een gezonde dosis emotionele intelligentie toewensen is de tijd gekomen om een web van leven te inspireren dat te doen wat de huidige generatie (van bedrijfsleiders en politici) niet doet, niet denkt en zelfs zich niet kan inbeelden.

Vandaag wordt gekenmerkt door een ongelooflijke toegang tot informatie. Maar zelfs wanneer wij iedere twee dagen evenveel informatie verzamelen als de hele wereld en alle culturen over duizend eeuwen vergaarde, zijn wij niet in staat over te gaan tot actie. Integendeel: wij zijn een schip zonder sturen, zelfs zonder bijsturing. Wij weten sinds 1971 met het Bericht aan de Club van Rome “Grenzen aan de Groei” dat het niet zo verder kan, maar wij doen niets. Wij voelen maar wij ageren niet. Wij denken maar wij bestuderen alleen. De grootste ziekte van de 21ste eeuw is dat wij alle excuses gebruiken om gewoon in ons nestje te kruipen en ons verdiepen in de duizenden kleine voorbeelden die misschien een gruis hoop geven maar die de statistieken niet doen buigen. Wanneer gaan wij eindelijk de trends omkeren van elkaar te feliciteren dat wij het allemaal minder slecht doen, naar vreugde wekken omdat wij het gewoon veel beter doen?

De maatschappij is zat en ongevoelig tegenover de honderden niet nagekomen beloften, de duizenden mooie plaatjes van duurzaamheid die alle bedrijven in de vitrine hangen met miljoenen kleine initiatieven die allemaal wonderlijk vertaald worden in prachtige foto’s maar die fundamenteel niets veranderen. Iedereen speelt verder volgens de regels van het oude spel. “Don’t Rock the Boat”. Het beste wat jongeren zich kunnen inbeelden is een dag in de week spijbelen en nadien de omzet van fastfood tenten opmerkelijk doen stijgen. Als je echt de wereld op zijn kop wil zetten – en wij moeten die ook op zijn kop zetten met liefde en klaarheid – dan kunnen wij niet gewoon het groene naar de mond praten, dan moeten wij fundamenteel transformeren. Ja ik kijk uit naar de nieuwe Che Guevara van duurzaamheid maar zonder één geweer of sigaar.

Toen Siemen Cox een jaar geleden zijn Blauwe Revolutie presenteerde kwam er eindelijk een boek voor de andere ondernemer op de markt. Eindelijk een betoog dat aanzet om niet alleen het initiatief te nemen, maar om het te doen met en voor anderen. De frisse aanzet van Siemen en zijn koffie initiatieven moeten wij niet alleen bewonderen, maar ook begrijpen, en dan aangrijpen om zichzelf her-uit-te-vinden en dan het gewoon “te doen”. De sterkte van de publicatie die Siemen voorlegt is dat hij niet alleen impact wenst in Rotterdam, hij wenst het spinnenweb om te toveren in een vliegwiel van initiatieven. De “web of life” die Fritjof Capra twintig jaar zo opmerkelijk beschreef wordt “the flywheel of life”, een bruisende bron van leven waar de kracht is dat het doet leven.

Boeken uitgeven is niet moeilijk, met meer dan 20 op mijn palmares ken ik de routine. Boeken verspreiden is een techniek. Boeken uitgeven die mensen aanzetten te doen, is een kunst. Wij hebben een dringende nood aan het infecteren van anderen, niet om de nieuwe pest te verspreiden, maar in de eerste plaats om ons immuun te maken tegen de isolatie van de mens in lucht gecontroleerde omgeving waar wij alles doen om de anderen te motiveren een “like” te geven. Siemen bracht een gedachtengoed samen dat je barrières doet breken, dat je uit je zetel haalt, dat je voorbereidt op het ongemak en dat je leert navigeren in deze onzekerheid van het onbekende maar met een doel: nu starten met een dringende en versnelde transformatie van (bijna) alles dat wij doen, startend met een kopje koffie of thee.

Siemen stelt zich niet voor als een leider, die een menu voorhoudt dat je blind moet volgen om snel voor altijd gelukkig en rijk te worden. Siemen biedt aan de stromingen in je en rondom je wezen te herkennen, je plank uit de kast te halen, al is die niet de beste en de mooiste, en dan gewoon te surfen. Het mooie is dat je snel merkt dat je lang niet de enige surfer in de zee zal zijn. Geniet dan van het ogenblik.”

Interesse in een exemplaar van de De Blauwe Revolutie?
Je koopt hem in de webshop van rotterzwam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *